مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۸۸۴

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا کمیسیون تقویم املاک موضوع ماده 64قانون مالیاتهای مستقیم )اصلاحی (1394/4/31برای تعیین ارزش معاملاتی املاک مجاز به محاسبه بر اساس قیمت روز املاک و اراضی حوزه مربوطه است یا الزاما باید منطقهبندی را بر اساس ده درصد میانگین قیمتهای روز املاک و اراضی همان حوزه محاسبه کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،به موجب ماده 64قانون مالیاتهای مستقیم )اصلاحی » :1394(/31/4تعیین ارزش معاملاتی بر عهده کمیسیون تقویم املاک میباشد .کمیسیون مزبور موظف است ارزش معاملاتی موضوع این قانون را در سال اول معادل دو درصد میانگین قیمتهای روز منطقه با لحاظ ملاکهای زیر تعیین کند .این شاخص هر سال به میزان دو واحد درصد افزایش مییابد تا زمانی که ارزش معاملاتی هر منطقه به بیست درصد ) (%20میانگین قیمتهای روز املاک برسد ...کمیسیون مذکور هر سال یک بار ،ارزش معاملاتی املاک را به تفکیک عرصه و اعیان تعیین میکند .«... ثانیاً ،وفق تبصره 3همین ماده نیز» :در مواردی که ارزش معاملاتی موضوع این ماده مطابق دیگر قوانین و مقررات، مأخذ محاسبه سایر عوارض و وجوه قرار میگیرد ،مأخذ محاسبه عوارض و وجوه یادشده بر مبنای درصدی از ارزش معاملاتی موضوع این ماده میباشد که با پیشنهاد مشترک وزارت امور اقتصادی و دارایی و دستگاه ذیربط به تصویب هیأت وزیران یا مراجع قانونی مرتبط میرسد .درصد مذکور باید به نحوی تعیین گردد که مأخذ محاسبه عوارض و وجوه یادشده ،بیش از نرخ تورم رسمی اعلامی از طرف مراجع قانونی ذیربط افزایش نیافته باشد«. لذا ارزش معاملاتی که هر ساله توسط کمیسیون تقویم املاک تعیین میشود ،وفق صراحت صدر ماده 64اصلاحی یادشده ،در سال اول بعد از اصلاحیه ،1394دو درصد میانگین قیمتهای روز منطقه بر اساس شاخصهای مذکور در ماده محاسبه میشود و بعد آن ،سالی دو واحد درصد افزایش مییابد تا نهایتاً به بیست درصد میانگین قیمتهای روز املاک برسد .بنا به مراتب فوق جهت محاسبه ارزش معاملات موضوع ماده 64یادشده ،درصدهای یادشده از قیمت منطقهای ملاک است و موجبی قانونی برای ملاک قرار دادن درصدی از قیمت روز حوزه مربوط وجود ندارد.
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۸۸۴ مورخ ۱۴۰۰/۰۸/۲۴ | مرکز حقوقی راهبرد