مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۸۷۱

تاریخ نظریه:

استعلام

در بزه جعل در اسناد رسمی ،چنانچه شاکی پس از انقضای مواعد مرور زمان تعقیب از موضوع اطلاع حاصل نماید ،آیا موضوع در دادسرا قابل پیگیری است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

نص ماده 105قانون مجازات اسلامی مصوب 1392عام و کلی است و لذا پس از سپری شدن مدت زمان مقرر از تاریخ وقوع جرم یا از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی ،به نحوی که در بندهای ماده فوقالذکر آمده است ،چنانچه موضوع منجر به صدور حکم قطعی نشود ،تعقیب جرایم موجب تعزیر باید موقوف شود .اشاره ماده 106این قانون به جرایم قابل گذشت ،دلیلی بر شمول مرور زمان از تاریخ اطلاع شاکی در موارد موضوع ماده 105یادشده نیست .به عبارت دیگر، پس از سپری شدن مواعد مذکور ،صرفنظر از اینکه شاکی خصوصی قبلاً اقامه شکایت کرده و یا چنین اقدامی نکرده باشد؛ و یا پس از انقضای مهلتهای مذکور در ماده ،از وقوع جرم مطلع شده باشد ،به هر حال ،موضوع تعقیب منتفی است؛ مگر این که جرم ارتکابی از مستثنیات شمول مقررات مرور زمان مذکور در ماده 109این قانون باشد.
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۸۷۱ مورخ ۱۴۰۰/۰۸/۰۹ | مرکز حقوقی راهبرد