استعلام
در پروندهای محکوم علیه هفده سال سن دارد و به سبب ایراد ضرب عمدی به پرداخت دیه محکوم شده است.
شاکی بعد از یک سال به سبب عدم دسترسی به اموال محکومعلیه ،درخواست بازداشت وی را مینماید؛ آیا
بازداشت محکومعلیه غیر رشید بابت پرداخت دیه یا رد مال امکانپذیر است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
چنانچه رأی دادگاه با احراز ارتکاب بزه از ناحیه فرد بالغ دارای کمتر از هیجده سال سن ،متضمن محکومیت مالی
)دیه -رد مال( باشد ،از آنجا که اجرای آن با مداخله این فرد در اموال و حقوق مالی وی ملازمه دارد و طبق رأی
وحدت رویه شماره 30مورخ 3/10/1364هیأت عمومی دیوان عالی کشور و نیز تبصره 2ماده 1210قانون
مدنی ،رسیدن به سن بلوغ برای دخل و تصرف در اموال کافی نبوده ،بلکه رشد شخص باید در محکمه احراز شود؛
لذا در فرض سؤال چنانچه رشد محکومعلیه دارای کمتر از هیجده سال در دادگاه صالح احراز نشده باشد ،پرداخت
محکومبه )دیه( باید توسط ولی یا قیم محکومعلیه )فرد غیر رشید( از مال وی صورت پذیرد .ضمناً مفاد ماده
1216قانون مدنی و ماده 416قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392مؤید نظر فوق است؛ بنابراین چون
شخص غیر رشید از مداخله در امور مالی خود ممنوع است و فاقد اهلیت قانونی برای پرداخت محکومبه است،
ممتنع از پرداخت محسوب نمیشود و از این حیث موجب قانونی جهت بازداشت وی به استناد ماده 3قانون نحوه
اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394نیست.