استعلام
آیا رأی وحدت رویه به شماره 688مورخ 1385/3/23هیأت عمومی دیوان عالی کشور در خصوص امکان
طرح دعوای مطالبه وجه چک در محل استقرار بانک محالعلیه ،در خصوص سفتهای که محل پرداخت آن قید
شده است ،اعم از واخواست یا عدم واخواست آن ،قابلیت اعمال دارد و میتوان دعوای مطالبه سفته را در دادگاه
محل پرداخت آن اقامه کرد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
با عنایت به ماده 13قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379خواهان
می¬تواند دعوای مطالبه وجه سند تجاری )سفته( را در دادگاه محل انجام تعهد نیز اقامه کند؛ اما اگر سند تجاری
)سفته( در مهلت مقرر قانونی واخواست نشود ،در حکم اسناد عادی بوده و جنبه تجاری نخواهد داشت؛ بنابراین،
با عنایت به مقررات ماده 11قانون یادشده ،دعوای مطالبه وجه چنین سندی باید در دادگاه محل اقامت خوانده
دعوی مطرح شود؛ مگر اینکه طلب ،ناشی از قرارداد باشد که در این صورت بر اساس ماده 13این قانون خواهان
مخیر به طرح دعوی در دادگاه محل اقامت خوانده ،محل انعقاد قرارداد یا محلی است که تعهد باید انجام شود.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه