استعلام
-1چنانچه دادگاه کیفری به اشتباه مبادرت به صدور رأی کرده و رأی نیز به علت عدم اعتراض طرفین قطعی
شده است ،آیا دادگاه حقوقی باید از رأی دادگاه کیفری تبعیت کند؟
-2در صورتی که دادگاه کیفری در ضمن رأی کیفری حکم به ر د مال صادر کند؛ حال آنکه اصولاً رد مال
در بزه موضوع رأی کیفری اشتباه بوده و اساساً رد مال موضوعیتی نداشته که دادگاه کیفری وارد آن شود ،آیا
دادگاه حقوقی ملزم به تبعیت از آثار حقوقی این رأی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
1و -2صرف نظر از ابهام در استعلام ،ارزیابی رأی مرجع کیفری فرض سؤال خارج از صلاحیت دادگاه حقوقی
است؛ بنابراین چنانچه به هر دلیل دادگاه کیفری نسبت به رد مال تعیین تکلیف کرده باشد تا زمانی که رأی
یادشده نقض نشده است ،حکم صادره در این خصوص واجد آثار اعتبار امر مختوم بوده و دادگاه حقوقی
نمیتواند با این استدلال که رأی دادگاه کیفری در خصوص رد مال واجد ایراد است ،نسبت به موضوع رسیدگی
و اتخاذ تصمیم کند؛ در هر حال تشخیص شمول یا عدم شمول ماده 18قانون آیین دادرسی کیفری مصوب
1392بر موضوع ،بر عهده مرجع رسیدگیکننده است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه