مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۸۱۸

تاریخ نظریه:

استعلام

همانگونه که مستحضرید قانون اصلاح بند »الف« ماده 103قانون مدیریت خدمات کشوری )اصلاحی (1395/11/24مقرر داشته است :ایثارگرانی که به موجب قوانین و مقررات مربوط از امتیاز یک مقطع تحصیلی بالاتر برخوردارند نیز با داشتن مدرک کارشناسی مشمول حکم این ماده میباشند و میتوانند تا 35سال خدمت نمایند .همچنین بند »ر« ماده 87قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی ،اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1395حکمی مشابه آن را اعلام داشته است؛ همچنانکه قانون استفساریه بند مذکور مورخ 1399/2/15مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این پرسش که آیا مدرک کارشناسی در تبصره »الف« ماده 103قانون مدیریت خدمات کشوری مدرک کارشناسی معادل را نیز در برمیگیرد؟ مقرر داشته است :مدرک کارشناسی در تبصره بند »الف« ماده 103قانون مدیریت خدمات کشوری شامل مدرک کارشناسی معادل که ارزش استخدامی دارد نیز میشود. با عنایت به مستندات قانونی یادشده ،در خصوص ایثارگران دارای مدرک کارشناسی دانشگاهی و یا معادل کارشناسی که دانشگاهها سازمان امور اداری و استخدامی کشور و نیز دستگاههای اجرایی که با اخذ مجوز از سازمان مذکور یا دیگر مراجع قانونی دورههای آموزش ذیربط را اجرا و به فارغ التحصیلان آن مدرک کارشناسی معادل ارائه نمودهاند و تاکنون از مزایای استخدامی آن بهرهمند بوده و میتوانستند تا سی و پنج سال از زمان تصویب قانون اصلاح بند »الف« ماده 103قانون مدیریت خدمات کشوری به خدمت خود ادامه دهند؛ اما به لحاظ احکام صادره از دیوان عدالت اداری که مدرک معادل را مشمول این قانون ندانستهاند ،توسط اداره محل خدمتشان پیش از تکمیل سی و پنج سال و قبل از قانون استفساریه مذکور از خدمت بازنشسته شدهاند، آیا با وجود امتیازات صریح مندرج در ماده 87قانون برنامه پنجم ساله ششم توسعه اقتصادی ،اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و نیز بند »الف« ماده 103قانون مدیریت خدمات کشوری )اصلاحی (1395/11/24 و قانون استفساریه این گروه از ایثارگران که دارای مدرک کارشناسی معادل با ارزش استخدامی بودهاند، میتوانند به خدمت خود اعاده شوند و خدمت سی و پنج ساله ساله اداری خود را تکمیل کنند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

با عنایت به نظر تفسیری شماره 583/21/76مورخ 10/3/1376شورای نگهبان در خصوص اصل هفتاد و سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که اعلام میدارد ...» :تفسیر از زمان بیان مراد مقنن در کلیه موارد لازمالاجرا است .بنابراین در مواردی که مربوط به گذشته است و مجریان برداشت دیگری از قانون داشتهاند و آن را به مرحله اجرا گذاشتهاند ،تفسیر قانون به موارد مختومه مذکور ،تسری نمییابد«؛ اعمال مفاد قوانین تفسیری در موارد مختومه قبلی ،فاقد وجاهت قانونی است .بدین لحاظ افرادی که پیش از »قانون تفسیر تبصره بند »الف« ماده 103قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ،«1399وفق ماده 103قانون یادشده و به دلیل داشتن مدرک معادل ،مشمول این ماده قرار نگرفته و بازنشسته شدهاند ،بر اساس قانون تفسیری یادشده ،امکان اعاده و ادامه خدمت ندارند. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۸۱۸ مورخ ۱۴۰۰/۰۹/۱۷ | مرکز حقوقی راهبرد