مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۷۹

تاریخ نظریه:

استعلام

در راستای اجرای دستور فروش مال مشاع ملکی به مزایده گذاشته و به فروش میرسد ولی در آگهی مزایده قید نمیشود ملک دارای توقیف مقدم میباشد بعد از فروش توقیف کنندگان مقدم نسبت به مزایده برگزار شده اعلام رضایت نموده و از محل فروش سهم خویش را تقاضا مینمایند ،برنده مزایده )خریدار( هم اعتراضی ندارد ولی یکی از مالکین مشاعی به جهت عدم رعایت مفاد بند 6ماده 138تقاضا نموده مزایده باطل گردد آیا مزایده صورت گرفته صحیح است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

با عنایت به اینکه هدف مقنن از الزام به تصریح و درج مفاد بند 6ماده 138قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356 در آگهی فروش )مزایده( ،تضمین و حفظ حقوق اشخاص ثالث نسبت به مال مورد مزایده است ،اصولاً مالک مال مورد مزایده به لحاظ عدم رعایت این موضوع و عدم تصریح در آگهی مزایده ،نمیتواند ابطال مزایده را درخواست کند؛ بلکه صرفاً شخص یا اشخاصی که در مال مزبور حقوقی داشتهاند و حقوق آنها نادیده گرفته شده است ،میتوانند چنین تقاضایی کنند؛ در هر حال صرف نظر از اینکه متقاضی ابطال مزایده به علت عدم رعایت بند 6ماده 138 یادشده چه شخصی باشد ،تشخیص صحت یا بطلان جریان مزایده با عنایت به ماده 143این قانون و ماده 6دستورالعمل ساماندهی و تسریع در اجرای احکام مدنی مصوب 24/7/1398ریاست محترم قوه قضاییه ،با دادرس اجرای احکام مدنی است. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۷۹ مورخ ۱۴۰۰/۰۲/۲۲ | مرکز حقوقی راهبرد