استعلام
چنانچه به تقاضای محکومله )زوج( محکومعلیه )زوجه( به علت عدم پرداخت دین تجاری حبس شود و زوجه
در دوران حبس نتواند در منزل شوهر زندگی و تکالیف زناشویی خود را انجام دهد ،آیا در این دوران نفقه به
زوجه تعلق میگیرد؟ آیا منظور از تمکین که از شرایط حق نفقه است امکان تمکین مادی است؟ آیا این نوع
حبس به تقاضای زوج از موارد عذر موجه برای عدم تمکین است؟ قانون ساکت است؛ نظر آن مرجع در این
خصوص چیست؟
پاسخ اداره کل حقوقی
با توجه به عبارت »امتناع کند« در ماده 1108قانون مدنی ،عدم تمکینی که موجب محرومیت زوجه از نفقه
میشود ،باید ارادی و به خواست زوجه باشد؛ بنابراین در فرض سؤال که زوج صرف نظر از حکم مقرر در مواد
1102و 1103قانون مدنی مبنی بر تکلیف زوجین به حسن معاشرت و معاضدت در تشیید مبانی خانواده؛ ولو
به سبب استیفای مطالبات خود ،در اجرای ماده 3قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب ،1394موجبات
حبس زوجه را فراهم آورده است ،صرف در حبس بودن زوجه و ناتوانی وی در انجام تکالیف زناشویی ،نشوز
محسوب نمیشود.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه