مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۷۶۳

تاریخ نظریه:

استعلام

با عنایت به ماده 3قانون حمایت خانواده مصوب 1391که بیان میدارد قضات دادگاه خانواده باید متاهل و دارای حداقل 4سال سابقه قضایی داشته باشند و با توجه به تبصره 2ماده یک این قانون که رسیدگی به دعاوی خانوادگی در حوزه قضایی بخش را در صلاحیت دادگاه بخش دانسته آیا چنانچه رئیس یا دادرس دادگاه بخش متأهل نباشد یا سابقه قضایی ایشان کمتر از چهار سال باشد ،آیا صلاحیت رسیدگی به دعاوی خانوادگی را دارد؟ چنانچه پروندهای ناظر به دعاوی مذکور به ایشان ارجاع شود ،تصمیم مقتضی در قالب چه قراری اتخاذ خواهد شد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

ماده 3قانون حمایت خانواده مصوب 1391ناظر به شرایط قضاتی است که به عنوان قاضی دادگاه خانواده منصوب میشوند؛ حال آنکه تبصره 2ماده یک قانون یادشده ناظر به حوزههای قضایی است که دادگاه خانواده در آنجا تشکیل نشده و اختیارات این دادگاه از حیث رسیدگی به امور و دعاوی خانوادگی غیر از دعاوی راجع به اصل نکاح و انحلال آن به دادگاه بخش تفویض شده است و لذا در شرایطی که دادگاه بخش در اجرای این تبصره عهدهدار وظایف دادگاه خانواده است ،داشتن سابقه چهار ساله قضایی و همچنین تأهل برای قاضی دادگاه بخش؛ اعم از رئیس یا دادرس ضرورتی ندارد.
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۷۶۳ مورخ ۱۴۰۰/۰۷/۱۱ | مرکز حقوقی راهبرد