استعلام
همانطور که استحضار دارید مطابق ماده 30قانون کانون کارشناسان رسمی دادگستری مصوب 1381/1/18
بخشی از هزینههای مربوط به هر کانون از محل کسر پنج درصد از حقالزحمه کارشناسان تامین میگردد و
همچنین ماده 31قانون مذکور کلیه مراجع قضایی انتظامی وزارتخانهها و ...را موظف نموده که در صورت ارجاع
کارشناسی به کارشناس پنج درصد سهم کانون را از دستمزد کارشناسان کسر و به حساب کانون مربوط واریز
نمایند حال پرسش این است در صورتی که مراجع مذکور در ماده 31دستمزد کارشناسی را مستقیما به حساب
شخصی کارشناس بدون کسر سهم پنج درصد کانون و سایر کسورات قانونی واریز نمایند و کارشناس این موضوع
را به کانون اطلاع ندهد و پنج درصد سهم کانون را پرداخت نکند آیا این عمل و اقدام کارشناس را میتوان مطابق
ماده 8آ.د.م و 26قانون کارشناسان رسمی دادگستری سوء رفتار و اعمال خلاف شئونات شغلی قلمداد کرد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،دادستان انتظامی کانون کارشناسان رسمی دادگستری جزء اشخاص موضوع ماده یک دستورالعمل نحوه
استعلام حقوقی و پاسخ به آن در قوه قضاییه مصوب 19/9/1398ریاست محترم قوه قضاییه نیستند.
ثانیاً ،برابر ماده 2دستورالعمل یادشده اداره کل حقوقی قوه قضاییه عهدهدار پاسخ گویی به پرسشهایی است که
نشأت گرفته از ابهام در قوانین و مقررات باشد و انطباق رفتار ارتکابی در فرض سؤال با مقررات قانونی ،مستلزم
اطلاع از جزئیات پرونده و بر عهده مرجع رسیدگیکننده است .بنا به مراتب فوق ،این اداره کل از پاسخگویی به
استعلام مطرح شده معذور است.
1400/08/15
7/400/761
شماره پرونده 1400-127-761 :ح
استعلام:
در پروندهای ،محکومعلیه مالی ضمن تقدیم دادخواست تجدید نظرخواهی ،دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی
مرحله تجدید نظر را نیز مطرح میکند؛ اما به موجب رأی دادگاه حکم بر بطلان دعوای اعسار صادر و پس از
تجدید نظر حکم مزبور تأیید میشود و سپس مدیر دفتر قرار رفع نقص جهت پرداخت هزینه دادرسی صادر میکند؛
اما به سب عدم رفع نقص ،دادگاه در راستای تبصره 2ماده 339قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب
در امور مدنی مصوب 1379قرار رد دادخواست تجدید نظر صادر میکند؛ بهرغم اعتراض به این قرار ،دادخواست
ارائه شده دارای نقص است و مدیر دفتر قرار رفع نقص صادر میکند؛ اما نسبت به رفع نقص اقدام نمیکند و
دادگاه مجدد قرار رد دادخواست مزبور را صادر میکند و به همین ترتیب محکومعلیه اقدام میکند و این امر مانع
قطعیت حکم اصلی و اجرای آن میشود و از این باب محکومله متضرر میشود؛ خواهشمند است در این خصوص
اعلام نظر و ارشاد فرمایید.
پاسخ:
اعتراض به صدور قرار رد دادخواست تجدید نظرخواهی مستلزم تقدیم دادخواست نیست و بنابراین در فرض
استعلام ،اخطار رفع نقص نیز موضوعیت نداشته و دادگاه بدوی مکلف است پرونده را با وضع موجود جهت
رسیدگی به اعتراض به قرار مزبور به دادگاه تجدید نظر استان ارسال دارد؛ بنابراین صدور قرار رد اعتراض نسبت
به رد دادخواست تجدید نظرخواهی و در نتیجه حدوث تسلسل منتفی است.