استعلام
همان طور که مستحضرید برخی قضات ابلاغ دادرس علیالبدل دارند و با ابلاغ داخلی تصدی یک شعبه را
عهدهدار میشوند چنانچه رئیس حوزه قضایی یا سرپرست مجتمع قضایی در برخی پروندهها بنا به جهات و
مصالحی ادامه رسیدگی توسط دادرس متصدی را مناسب ندانسته و یا رسیدگی توسط دادرس دیگری را به
صواب نزدیکتر بداند آیا ارجاع پرونده به دادرس دیگر منع قانونی دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،مستفاد از ماده 361قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379و مواد
338و 339قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392که مقرر میدارد »پس از ارجاع پرونده نمیتوان آن
را از شعبه مرجوعالیه اخذ و به شعبه دیگر مگر به تجویز قانون ارجاع داد« آن است که پروندهها به شعبه
ارجاع میشود نه به دادرس یا دادرسان شعبه.
ثانیاً ،با انتصاب یک قاضی به عنوان رئیس شعبه و یا تصدی شعبه توسط دادرس علیالبدل ،رسیدگی به تمام
پروندههای ارجاعی به آن شعبه به متصدی شعبه ارجاع میشود.
ثالثاً ،مقام ارجاع میتواند در غیاب رئیس شعبه و یا بلاتصدی بودن شعبه ،رسیدگی به پروندههای آن شعبه را
به دادرسعلیالبدل ارجاع کند .پس از حضور دادرس علیالبدل و تصدی شعبه توسط وی ،تصمیمگیری در
خصوص تداوم رسیدگی توسط همان دادرس خواهد بود.
رابعاً ،ارجاع پرونده از سوی رئیس حوزه قضایی به دادرس علیالبدل دیگر به رغم حضور و تصدی شعبه توسط
دادرس مستقر در شعبه ،با موازین مذکور در قسمتهای اولاً و ثانیاً پیشگفته مغایر است.