مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۷۳۹

تاریخ نظریه:

استعلام

-1با توجه به پاراگراف دوم ماده 515قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379و ماده 356از همان قانون ،آیا دادخواهی خوانده برای ضرر ناشی از دادخواهی واهی خواهان اصلی مستلزم رعایت تشریفات دادرسی از حیث تقدیم دادخواست پرداخت هزینه دادرسی ،تعیین وقت خاص است؟ -2آیا تجدید نظرخوانده )خواهان بدوی( نیز میتواند پیش از ختم دادرسی مرحله تجدید نظر ،جبران ضرر ناشی از تجدید نظرخواهی واهی توسط تجدید نظرخواه )خوانده بدوی( را درخواست کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

جناب آقای دهقانی فیروزآبادی سرپرست محترم معاونت منابع انسانی و امور فرهنگی دادگستری کل استان یزد با سلام و دعای خیر؛ بازگشت به استعلام شماره 9030/1589/500مورخ 1400/6/27به شماره ثبت وارده 739مورخ ،1400/6/27نظریه مشورتی کمیسیون آیین دادرسی مدنی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: -1رسیدگی به ادعای خوانده بر مطالبه خسارت از خواهان به استناد قسمت دوم ماده 515قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379؛ یعنی خساراتی که عمداً از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده است ،نیازی به تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی ندارد و دادگاه میتواند در ذیل همان رأی بر بطلان دعوای خواهان ،وی را به پرداخت خسارات مذکور در حق خوانده محکوم کند. -2حکم مقرر در ماده 109قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379مبنی بر تأمین ضرر ناشی از دعوای واهی منحصر به دعوای بدوی است و تجدید نظرخواهی واهی متصور نیست و با لحاظ اصل دو درجهای بودن رسیدگی ،درخواست تجدید نظرخواه مبنی بر رسیدگی به دفاعیات وی در مرحله بالاتر را نمیتوان دعوای واهی تلقی کرد.
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۷۳۹ مورخ ۱۴۰۰/۰۸/۳۰ | مرکز حقوقی راهبرد