استعلام
با عنایت به ماده 522قانون آیین دادرسی مدنی که اشعار می دارد دعاوی که موضوع آن دین و از نوع وجه
رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش قیمت سالانه
از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که
توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین میگردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که
طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند؛ حال سوال این است که آیا مطالبه مطالبه تأخیر تأدیه به استناد ماده 522
به صورت سالانه است یا ماهانه؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،طبق ماده 522قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379مبلغ
خسارت تأخیر تأدیه از زمان سررسید تا زمان پرداخت بر اساس شاخص سالانه بانک مرکزی تعیین میشود و
با عنایت به اینکه در جدول شاخص سالانه ،عدد هر ماه به تفکیک مشخص است ،در زمان محاسبه خسارت
باید عدد مربوط به همان ماه مبنای محاسبه قرار گیرد.
ثانیاً ،بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و نیز مرکز آمار ایران که در حال حاضر متولی اعلام نرخ تورم
است ،این نرخ را به صورت نقطهای و سالانه برای هر ماه مشخص و اعلام میکند .نرخ تورم سالانه بر اساس
میانگین تغییر اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به هر ماه مشخص میشود؛ لذا با عنایت به این که در
ماده 522قانون مذکور ،رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه برای محاسبه نرخ تورم الزامی است و از طرفی
شرط تعلق خسارت تأخیر تأدیه ،تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه است ،برای محاسبه خسارت تأخیر تأدیه،
نرخ تورم سالانه باید لحاظ شود و نه نرخ تورم نقطهای