استعلام
بر اساس بند نخست ماده 35قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379ذکر عنوان
فرجامخواهی در متن وکالتنامه برای انجام آن از جانب وکیل الزامی است همچنین به موجب ماده 8آیین نامه ترفه
حقالوکاله ،حقالمشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب 1399ریاست محترم قوه قضاییه؛ تنظیم و ارایه
وکالتنامه توسط وکیل تسخیری یا معاضدتی الزامی است؛ هر چند توسط مرجع قضایی به نمایندگی از موکل امضاء
شده باشد .با وجود صراحت این ماده و آثار ناشی از ابلاغ رأی به وکیل تسخیری ،برخی همکاران قضایی تنظیم
وکالتنامه را ضروری نمیدانند .خواهشمند است در این خصوص اعلام نظر فرمایید؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،مستفاد از تبصره 2ماده 190و مواد 348و 415قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392تعیین وکیل تسخیری
با مقام قضایی ذیربط با لحاظ شرایط قانونی است و لذا وکلای تسخیری فاقد قرارداد وکالت با متهم یا متهمان میباشند
و حضور آنها جهت رعایت تشریفات شکلی رسیدگی الزامی است و در حقیقت دخالت وکیل تسخیری در امر دادرسی به
حکم قانون است و نه بر اساس قرارداد.
ثانیاً ،تعبیر به کار رفته در ماده 8آییننامه تعرفه حقالوکاله ،حقالمشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب
28/12/1398قابل مناقشه است و برگ معرفینامهای که از طرف کانون وکلا در اختیار وکیل قرار میگیرد و وکیل
تسخیری هم باید نسخهای از این فرم را تکمیل و ارائه کند ،عنوان قرارداد وکالت ندارد؛ لذا به نظر میرسد ارائه اصل
برگ معرفینامه الزامی است و عبارت »تنظیم و ارائه وکالتنامه ...هر چند توسط مرجع قضایی به نمایندگی از موکل
امضاء شده باشد «...مندرج در ماده 8آییننامه یادشده ،باید به این معنا حمل شود که ارائه این برگ بدون امضای موکل
قابلیت تقدیم به مرجع قضایی دارد.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه