استعلام
اگر در پروندهای حکم قصاص نفس یا اعدام صادر و قطعی شود ،در اجرای احکام کیفری نیز پس از طی مراحل
قانونی و استیذان از رئیس قوه قضاییه به عنوان نماینده ولی فقیه ،مورد اعاده دادرسی قرار گیرد و اعاده دادرسی
نیز در دیوان عالی رد شود ،آیا نیازمند به استیذان مجدد است یا همان استیذان سابق کفایت میکند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،مستفاد از مواد 418 ،417 ،216و 419قانون مجازات اسلامی مصوب 1392ومواد 544 ،543و549
قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و مواد 33 ،9و» 70آییننامه نحوه اجرای احکام حدود ،سلب حیات،
قطع عضو ،قصاص نفس و عضو و جرح ،دیات ،شلاق ،تبعید ،نفی بلد ،اقامت اجباری و منع از اقامت در محل یا
محلهای معین مصوب ،«27/3/1398به استثنای اجرای مجازات قصاص ،اجرای مجازاتهای سالب حیات،
مستلزم اذن مقام معظم رهبری یا نماینده ایشان نیست.
ثانیاً ،مستفاد از مواد 476و 480قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392این است که »مجرد درخواست
اعاده دادرسی از دیوان عالی کشور دلالت بر پذیرش و نقض حکم محکومیت قطعی موضوع درخواست اعاده
دادرسی ندارد«؛ بنابراین در فرض سؤال که متعاقب صدور اذن مبنی بر اجرای قصاص ،اعاده دادرسی درخواست
شده است و دیوان عالی کشور به علت عدم احراز انطباق موضوع درخواست اعاده دادرسی با موارد مذکور در
ماده 474قانون موصوف ،در اجرای ماده 476این قانون ،قرار رد اعاده دادرسی صادر کرده است» ،لزوم استیذان
مجدد« جهت اجرای قصاص نفس منتفی است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه