استعلام
همانگونه که مستحضرید در ماده 31آییننامه تعرفه حقالوکاله ،حقالمشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری
مصوب 1399/12/28ریاست محترم قوه قضاییه ،مقرر شده است در صورتی که وکیل مبادرت به ابطال تمبر
مالیاتی بنماید و سپس پرونده به نحوی مختومه گردد که متناسب با تمبر ابطال شده مستحق دریافت حقالوکاله
نگردد مدیر دفتر شعبه رسیدگیکننده مکلف است پس از تأیید قاضی شعبه گواهی ابطال تمبر مازاد با قید مبلغ
مازاد را صادر نماید و وکیل میتواند این گواهی را با همان میزان در پروندههای دیگر خود به عنوان تمبر مالیاتی
ابطال شده و سهم کانون مرکز و صندوق استفاده نماید و در صورت عدم استفاده آن را به اداره مالیاتی ارائه تا
از میزان تمبرهای مالیاتی وی کسر شود؛ از آنجا که در این خصوص در برخی محاکم و دفاتر رویههای متفاوتی
وجود دارد ،خواهشمند است در خصوص نحوه اجرای این ماده و سوالات ذیل ارشاد فرمایید:
-1آیا منظور از پرونده مختومه شده پروندهای است که به لحاظ شکلی منتهی به نتیجه نشده یا اینکه احکامی
که به میزان خواسته داده شده است نیز مشمول این ماده میشود؟ به عنوان مثال ،وکیل دادخواستی به خواسته
پانصد میلیون تومان تقدیم و در نهایت حکم به پرداخت مبلغ دویست میلیون تومان صادر میشود؛ آیا وکیل در
این مورد نسبت به سیصد میلیون تومان مستحق دریافت گواهی مذکور است؟
-2آیا در محاسبه تمبر ابطالشده میزان سهم صندوق و سهم کانون که توسط وکیل پرداخت شده است ،باید
لحاظ شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1مقصود از عبارت» :پرونده به نحوی مختومه شود که متناسب با تمبر ابطالشده مستحق دریافت حقالوکاله
نگردد« در ماده 31آییننامه تعرفه حقالوکاله ،حقالمشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری مصوب
28/12/1398رئیس قوه قضاییه ،مواردی است که پرونده با تصمیم شکلی موضوع بندهای الف ،ب ،پ ،ت و
ث ماده 12این آییننامه مختومه شود؛ و شامل احکامی که کمتر از میزان خواسته صادر شده یا حکم بر بطلان
دعوی یا بیحقی خواهان صادر شده است ،نمیشود.
-2در موارد مشمول ماده 31آییننامه یادشده ،در محاسبه میزان تمبر ابطالشده ،باید میزان سهم صندوق حمایت
وکلا و سهم کانون وکلای دادگستری که توسط وکیل پرداخت شده است ،لحاظ شود.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه