مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۶۸

تاریخ نظریه:

استعلام

-1در پرندههای تغییر کاربری در صورتی که دادگاه عقیده بر این داشته باشد که جرم مستمر نیست و در خصوص جرم مذکور قرار قانونی صادر کند ،آیا قلع و قمع موجود در حکم قانونی نیز مشمول مرور زمان می شود یا باید دادگاه در خصوص آن نیز تصمیم گیری کند؟ -2در صورتی که پرونده کیفری در خصوص بزه تغییر کاربری با قرار قانونیبه سبب شمول مرور زمان مختومه شود ،آیا دعوای اداره جهاد کشاورزی مبنی بر قلع و قمع بنا و مستحدثات به سبب تغییر کاربری متصور و قابل استماع است؟ آیا اساسا اداره مذکور ذینفع و ذیسمت در طرح دعوای مذکور به سبب تغییر کاربری است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

پاسخ سؤال -1جرم تغییر کاربری غیرمجاز موضوع ماده 3قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 1374با اصلاحات و الحاقات بعدی ،از جرایم آنی است؛ زیرا عنصر مادی جرم مذکور در همان زمان تغییر کاربری اراضی محقق شده است؛ لذا با حصول شرایط مقرر در قانون میتواند مشمول مرور زمان شود و در مواردی که با احراز تحقق بزه یادشده ،حکم محکومیت مرتکب صادر و قطعی شود ،با انقضای مدت پنج سال از تاریخ قطعیت حکم به هر علتی حکم محکومیت اجرا نشده باشد ،با توجه به ماده 107قانون مجازات اسلامی مصوب 1392و بند »ث« آن ،اجرای مجازات تعزیری )جزای نقدی( مندرج در حکم موقوف میشود؛ اما قلع و قمع بنا که جزء لاینفک حکم کیفری است؛ چون ماهیت مجازات ندارد و امری حقوقی است ،مشمول مرور زمان موضوع ماده 107قانون اخیرالذکر نمیشود. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۶۸ مورخ ۱۴۰۱/۰۱/۲۹ | مرکز حقوقی راهبرد