استعلام
با توجه به اینکه به استناد بند 4ماده 6قانون نحوه اخذ پروانه وکالت دادگستری و لحاظ ماده 50آییننامه
اجرایی لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب 1400/4/6ریاست معظم قوه قضاییه
همکاران قضایی که بازنشسته شدهاند و اقدام به اخذ پروانه وکالت مینماید طبق قانون به مدت سه سال
در آخرین محل خدمت قضایی خویش حق وکالت نداشته لذا با توجه به این که در سال گذشته تعدادی از
همکاران محترم قضایی دادگاه تجدیدنظر استان بازنشسته و اقدام به اخذ پروانه وکالت از سوی مرکز و
کانون وکلا نمودهاند اخیرا در پروندههای مطروحه در دادسرا و محاکم مرکز استان و تجدیدنظر استان به
استناد دادنامه شماره 1398/7/10-457موضوع پرونده کلاسه 98/7شعبه اول دادگاه عالی انتظامی
قضات مبنی بر اینکه قضات دادگاه تجدیدنظر استان که صلاحیت استانی داشته و قضات دیوان عالی کشور
که صلاحیت کشوری داشتهاند را از شمول ماده مرقوم خارج دانسته است لذا با توجه به مراتب مذکور
همکاران بازنشسته در جهت دفاع از موکلین خویش در پروندههای قضایی در آخرین محل خدمت قضایی
خویش اعلام وکالت نمودهاند لذا صراحتا بفرمایید همکاران موصوف با توجه به مراتب مذکور مجاز به
وکالت در پروندههای قضایی مرکز استان میباشند یا خیر؟ علیهذا با توجه به فوریت و ضرورت موضوع و
مراجعات مردمی در این راستا دستور فرمایید پاسخ کتبا به این معاونت اعلام گردد ضمنا پیشنهاد میگردد
چون در حال حاضر با توجه به رأی مذکور در سطح استانهای کشور رویههای مختلف جاری میباشد و در
برخی استانها مراجع قضایی مرکز استان وکالت قضات بازنشسته تجدیدنظر را مورد پذیرش قرار میدهند
بخشنامهای جهت ایجاد رویه واحد در سطح استانهای کشور تنظیم و اعلام ضمنا در دفترچه وکالت و
سامانه ثبت قرارداد وکالت ابتدا و انتهای تاریخی که وکلای موصوف قادر به انجام وکالت نمیباشند دقیقا
درج تا با ملاحظه دفترچه وکالتنامه این امر در رسیدگی به پروندههای قضایی مورد توجه قضات رسیدگی
کننده قرار گیرد.
پاسخ اداره کل حقوقی
منظور از عبارت »آخرین محل خدمت« موضوع تبصره 4ماده 6قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری
مصوب 1376که در ماده 50آییننامه اجرایی لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب
2/4/1400رئیس محترم قوه قضاییه نیز آمده است ،آخرین حوزه قضایی است که قاضی در آن اشتغال
قضایی داشته است و حوزه قضایی طبق ماده 6آییننامه اصلاحی ) (9/11/1381قانون تشکیل دادگاههای
عمومی و انقلاب مصوب 15/3/1373حسب مورد ،بخش ،شهرستان و استان با رعایت تقسیمات کشوری
است؛ بدین معنی که هرگاه سمت قضایی در دادسرا ،دادگاه بخش و یا دادگاه شهرستان باشد ،ممنوعیت
قانونی در همان بخش یا شهرستان محل خدمت قضایی است و چنانچه در دادگاه تجدید نظر استان باشد ،در
کل شهرستانهای تابعه استان است .به عبارت دیگر ،با لحاظ صلاحیت استانی دادگاه تجدید نظر در واقع
محل خدمت قاضی دادگاه یادشده ،محدود به شهرستان مرکز استان و یا دیگر شهرهایی که محل استقرار
شعبه دادگاه تجدید نظر میباشند نبوده و کل حوزه قضایی استان ،محل خدمت وی تلقی میشود.