مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۶۶۶

تاریخ نظریه:

استعلام

هر گاه کارمند دولت مرتکب بزه تضییع اموال و وجوه دولتی موضوع ماده 598قانون مجازات 1375گردد مطابق با ماده فوقالذکر دادگاه تا 74ضربه شلاق تعزیری مجازات تعیین مینماید حال هر گاه اداره دولتی میزان خسارت وارده را نیز اعلام و مطالبه نماید آیا دادگاه با توجه به متن ماده که بیان نموده » ...علاوه بر جبران خسارت وارده و پرداخت اجرتالمثل به شلاق تا 74ضربه محکوم میشود «...میبایست بدون تقدیم دادخواست از ناحیه شاکی و به صرف تقاضا متهم را به پرداخت خسارت محکوم نمود؟ یا محکومیت به پرداخت خسارت مستلزم تقدیم دادخواست میباشد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

ضرر و زیان ناشی از جرم و صدور حکم به جبران آن ،از حیث ماهیت ،مجازات محسوب نمیشود و مطالبه آن ،عنوان دعوای حقوقی را دارد و با توجه به قاعده کلی مذکور در ماده 15قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392صدور حکم به جبران خسارت جز در مواردی که مقنن به جواز صدور چنین احکامی بدون تقدیم دادخواست تصریح کرده است ،نیازمند تقدیم دادخواست است؛ بنابراین صرف ذکر عبارت »علاوه بر جبران خسارات وارده« در ماده 598قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب ) 1375مذکور در فرض استعلام( به معنای نفی نیاز به مطالبه و نیز رعایت تشریفات مربوط نیست.
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۶۶۶ مورخ ۱۴۰۰/۰۶/۱۷ | مرکز حقوقی راهبرد