استعلام
شخص کلاهبرداری از طریق رایانه ،اقدام به برداشت وجه از حساب دیگران و خرید کالا )پولشویی( و انتقال وجه
به حساب فروشندگان کرد است .پس از مسدود کردن حساب منتقلالیه )فروشندگان کالا(:
-1آیا موجودی مسدودی در حساب فروشنده باید به حساب فرد مالباخته عودت شود؟
-2در صورت تعلق وجه به مالباخته ،تکلیف فروشنده با حسن نیت چیست؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1در فرض سؤال که مرتکب جرم کلاهبرداری رایانهای پس از برداشت وجه از حساب دیگران ،به خرید کالا با
این وجوه اقدام کرده است ،با توجه به بند »ب« ماده 2قانون اصلاح قانون مبارزه با پولشویی مصوب ،1397
مرتکب جرم پولشویی نیز شده است و فروشنده کالا که بدون تبانی با مرتکب و بدون اطلاع از منشاء مجرمانه
تحصیل وجوه ،اقدام به فروش کالا کرده است ،اتهامی متوجه وی نیست و چون وجوه پرداختشده به فروشنده عین
نبوده تا توقیف و استرداد آن به صاحبش ممکن باشد و با عنایت به تبصره 1ماده 9قانون یادشده ،پاسخ پرسش این
بند منتفی است و از مرتکب جرم ،معادل وجوه برداشتشده از حساب مالباخته ،اخذ میشود.
-2با توجه به آنچه در بند یک بیان شد ،نیازی به پاسخگویی به این بند از استعلام نیست.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه