مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۶۶۲

تاریخ نظریه:

استعلام

در خصوص دادخواستی که خوانده آن تبعه خارجی است؛ الف -آیا ترجمه دادخواست و ضمایم آن به زبان کشوری که خوانده تبعه آن است ،جزء وظایف قانونی خواهان است؟ ب -آیا دادگاه میتواند به خواهان جهت ترجمه دادخواست و ضمائم آن اخطار رفع نقص صادر کند. ج -با توجه به این که در قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 تصریح شده است که دادخواست میباید به زبان فارسی تنظیم شود،دادگاه مکلف به تعیین و ارجاع موضوع جهت ترجمه به زبان خارجی است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،تبعه خارجی بودن خوانده الزاماً به معنای آن نیست که ابلاغ در خارج از کشور صورت میگیرد و ممکن است خوانده تبعه خارجی مقیم ایران و یا کشوری غیر از کشور متبوع خود باشد. ثانیاً ،در مواردی که ابلاغ دادخواست در خارج از کشور به عمل میآید ،این امر وفق ماده 71قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379به وسیله مأموران کنسولی یا سیاسی ایران به عمل میآید و در خصوص لزوم ترجمه دادخواست و ضمائم آن به زبان دیگر در قانون یاد شده حکمی مقرر نشده است؛ لذا در فرض سؤال ،ترجمه دادخواست و ضمایم آن به زبان کشوری که خوانده تبعه آن است ،از وظایف خواهان نیست؛ مگر آنکه در قوانین راجع به موافقتنامههای همکاریهای حقوقی قضایی با دولت متبوع خوانده چنین حکم و الزامی پیشبینی شده باشد.
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۶۶۲ مورخ ۱۴۰۰/۰۶/۲۴ | مرکز حقوقی راهبرد