مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۶۵۲

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه محکومعلیه طی دادنامه غیابی کیفری به رد مال محکوم شده باشد ،آیا اجرای حکم در بخش رد مال منوط به معرفی ضامن معتبر یا اخذ تامین متناسب از شاکی خصوصی موضوع تبصره 2ماده 306قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1379است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

هرچند مستفاد از ماده 15قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392در خصوص ضرر و زیان ناشی از جرم )اعم از مطالبه و رسیدگی و اجرای حکم( علی الاصول تشریفات قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379و از جمله تبصره 2ماده 306این قانون لازم الرعایه است؛ لیکن با لحاظ ماده 537قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و ماده 22قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394چون رد مال از ضرر و زیان ناشی از جرم جدا و تابع احکام خاص خود است ،لذا اجرای احکام غیابی دائر بر محکومیت به رد مال از شمول مقررات تبصره 2ماده 306قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379خارج است.
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۶۵۲ مورخ ۱۴۰۰/۰۶/۱۴ | مرکز حقوقی راهبرد