مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۶۴۳

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه رأی قطعی مبنی بر سلب صلاحیت از قاضی در دادگاه عالی تجدیدنظر صلاحیت قضات صادر و بعدا ثابت شود که رأی مذکور بر خلاف قانون و یا ادله مورد استناد آن نامعتبر است ،مانند آنکه مستند رأی دادگاه مذکور رأی دادگاه کیفری باشد که آن رأی نقض و حکم برائت متهم در اثر تقاضای اعاده دادرسی از دیوان عالی کشور صادر شود ،آیا رأی دادگاه عالی تجدیدنظر صلاحیت قضات قابل اعاده دادرسی است؟ و در صورت مثبت بودن پاسخ ،مرجع رسیدگی به تقاضای اعاده دادرسی کدام است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

هرچند مقررات ماده 37قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 1390به آراء صادر شده از دادگاه عالی انتظامی و تجدید نظر انتظامی قضات اختصاص دارد ،اما با توجه به فلسفه اعاده دادرسی که رفع اشتباهات قضایی است و با توجه به قسمت اخیر اصل یکصد و هفتاد و یکم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که در صورت وقوع اشتباه یا تقصیر در رسیدگی قضایی ،در هر حال باید از متهم اعاده حیثیت شود و از سوی دیگر با عنایت به اینکه مطابق ماده 46قانون پیشگفته ،دادگاه عالی رسیدگی به صلاحیت قضات پس از احراز عدم صلاحیت قاضی ،وی را به یکی از مجازاتهای مقرر در این ماده محکوم میکند ،بنابراین در صورت احراز یکی از جهات مذکور در ماده 474قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392نسبت به آراء قطعیتیافته دادگاه عالی رسیدگی به صلاحیت قضات ،پذیرش درخواست اعاده دادرسی از سوی این دادگاه به استناد عمومات قانون آیین دادرسی کیفری بلامانع است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۶۴۳ مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۲۷ | مرکز حقوقی راهبرد