مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۶۰۹

تاریخ نظریه:

استعلام

در فرضی که شخص ثالثی جهت آزادی محکومعلیه وفق تبصره یک ماده 3قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394مبادرت به معرفی وثیقه کرده و وثیقه توقیف و سس به موجب حکم قطعی اعسار محکومعلیه رد شده است ،وچنانچه وثیقه گذار در موعد مقرر محکومعلیه را در اجرای اتحکام حاضر نکند ،اما محکومعلیه بار دیگر به موجب دادخواست جداگانه اعسار موفق به کسب رأی اعسار از پرداخت محکومبه شود و بدون تودیع وثیقه دیگری ،پیشقسط و اقساط خود را نپردازد ،آیا میتوان وثیقه را به فروش رسانید یا از آنجا که محکومعلیه موفق به اخذ رأی اعسار از پرداخت محکومبه شده است ،چنین امری امکانپذیر نیست؟

پاسخ اداره کل حقوقی

با عنایت به تبصره 1ماده 3قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب ،1394در صورت رد دعوای اعسار به کفیل یا وثیقهگذار ،ابلاغ میشود که ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکومعلیه اقدام کند .در صورت عدم تسلیم ظرف مدت مذکور نسبت به استیفای محکومبه و هزینههای اجرایی از محل وثیقه یا وجهالکفاله اقدام میشود و تقدیم دادخواست مجدد اعسار از سوی محکومعلیه و پذیرش آن از سوی دادگاه تأثیری در استیفای محکومبه و هزینههای اجرایی از محل وثیقه یا وجهالکفاله ندارد .شایسته ذکر است که در صورت عدم تسلیم محکومعلیه ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی ،قاضی مربوط باید دستور استیفای محکومبه و هزینههای اجرایی از محل وثیقه یا وجهالکفاله را صادر کند.
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۶۰۹ مورخ ۱۴۰۰/۰۶/۱۴ | مرکز حقوقی راهبرد