استعلام
با عنایت به نامه رئیس محترم حوزه ریاست قوه قضاییه در خصوص پرداخت مبلغ یکصد میلیون ریال به
هر کدام از خانوادههای همکاران قضایی و اداری سراسر کشور و ستاد قوه قضاییه که بر اثر کرونا فوت
کردهاند و با توجه به اینکه طبق اعلام اداره کل بودجه و تخصیص اعتبار مبالغ مورد نظر از فصل ششم
دادگستری استانها و ستاد به عنوان امور رفاهی کارکنان قابل تخصیص است و از طرفی طبق تبصره 2ماده
7ضوابط اجرایی قانون بودجه سال 1400دستگاههای اجرایی مکلفند در حدود تکالیف قانونی نسبت به
ارائه امکانات رفاهی به بازنشستگان و مستمریبگیران خود در سقف اعتبارات ابلاغی مربوطه اقدام کنند
آیا مبلغ پرداختی جزو ماترک محسوب میشود یا خیر؟ و نحوه پرداخت وجوه به ذینفعان قانونی اعم از
فرد مستمریبگیر یا دیگر ورثه چگونه خواهد بود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
به طور کلی آنچه به عنوان طلب زمان حیات کارمند متوفی محسوب میشود ،جزء ماترک او محسوب میشود و
لذا مطابق قانون مدنی باید به ورثهاش پرداخت شود؛ مانند کارانه ،اضافهکار ،تفاوت حکم تطبیق حقوقی و مانده
مرخصی؛ اما آنچه به مناسبت فوت کارمند و به واسطه رابطه استخدامی او به دیگران تعلق میگیرد نظیر پرداخت
مستمریها که درباره ورثه و افراد تحت تکفل کارمند مزبور برقرار میشود ،باید با رعایت شرایط مقرر در ماده
86قانون استخدام کشوری مصوب 1345و اصلاحات و الحاقات بعدی پرداخت شود و از شمول مقررات ارث
مذکور در قانون مدنی خارج است.
در هر حال در صورت ابهام در چگونگی نحوه پرداخت و اجرای دستور موضوع استعلام ،پیشنهاد میشود مراتب
از حوزه ریاست محترم قوه قضاییه استعلام شود.