مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۶۰

تاریخ نظریه:

استعلام

در قتل عمد زوجه توسط زوج ،اولیای دم عبارت است از سه فرزند و مادر که مادر مقتول بعد ًا فوت مینماید و سه فرزند مقتول نیز رضایت خود را به قاتل )پدر خویش( اعلام مینمایند لیکن ورثه مادر مقتول )خواهر و برادر( تقاضای قصاص قاتل را دارند .آیا حق قصاص متعلق به مادر مقتول با وجود وراثی از طبقه اول )فرزندان مقتول که رضایت دادهاند( به برادر و خواهر مقتول به عنوان وراث مادر میرسد؟ و آیا نامبردگان میتوانند با پرداخت سهم وراث طبقه اول که رضایت دادهاند تقاضای قصاص کنند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

مادر مقتول طبق ماده 351قانون مجازات اسلامی 1392جزء اولیاءدم بوده و با فوت وی در جریان رسیدگی با توجه به اطلاق ماده 353قانون مذکور این حق )قصاص و اجرای آن( به ورثه او میرسد .لذا در فرض سؤال برادر و خواهر مقتول حق درخواست قصاص و اجرای آن را دارند .در واقع با فوت مادر ،وراث وی همان حقی را دارند که مورث آنان داشته است. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۶۰ مورخ ۱۴۰۰/۰۲/۰۷ | مرکز حقوقی راهبرد