استعلام
-1آیا محکومیت زوج به پرداخت نفقه آینده ممکن است؟
-2چنانچه زوج به پرداخت نفقه معوقه زوجه محکوم و در دادنامه صادره میزان نفقه آینده زوجه نیز قید
شود ،آیا اجرای حکم راجع به نفقه آینده امکانپذیر است یا آنکه باید نفقه حال زوجه اجرا و متعاقباً طرح
دعوای حقوقی متناسب و صدور حکم بر محکومیت ،دادنامه صادر اجرا شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،با توجه به صراحت ماده 1206قانون مدنی ،مبنی بر استحقاق زوجه برای اقامه دعوا بابت نفقه گذشته،
صدور حکم به پرداخت نفقه آینده صحیح نیست.
ثانیاً ،در خصوص حکم مقرر در ماده 47قانون حمایت خانواده مصوب 1391دادگاه بدون صدور حکم به
پرداخت نفقه ،صرفاً میزان و ترتیب پرداخت را تعیین و اعلام میکند و صرف این امر به معنای صدور حکم
به پرداخت نفقه نیست تا مستلزم احراز تمکین زوجه در آینده باشد و اصولاً احراز امری برای زمان آینده،
در زمان صدور رأی امکانپذیر نیست.
ثالثاً ،بنا به مراتب مذکور صدور حکم به پرداخت نفقه آینده صحیح نیست و در صورت استنکاف شوهر از
پرداخت نفقه تعیینی بر اساس ماده 47قانون مذکور به ادعای عدم تمکین ،زوجه باید با تقدیم دادخواست
دیگری مبنی بر مطالبه نفقه معوقه و اثبات استحقاق خود برای دریافت آن اقدام لازم را به عمل آورد.