استعلام
چنانچه مردی در اجرای قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بد سرپرست مصوب 1392و بر
اساس رأی قطعی دادگاه خانواده سرپرستی فرد یا افراد معلول شدید ذهنی را بر عهده گرفته باشد آیا این فرد
میتواند برابر ماده 27قانون حمایت از حقوق معلولان مصوب 1396به استناد رأی قطعی دادگاه از کاهش
ساعات کار هفتگی برخوردار شود؟
آیا ذخیره کاهش ساعت کاری امکانپذیر است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1در فرض سؤال که کودک معلول تحت سرپرستی قرار گرفته است ،از آنجا که وفق ماده 45قانون حمایت خانواده
مصوب ،1391رعایت غبطه و مصلحت کودکان و نوجوانان در کلیه تصمیمات دادگاه و مقامات اجرایی الزامی است
و این حکم در مقام تفسیر مقررات نیز مجرا است و با توجه به اینکه کاهش ساعت کار هفتگی موضوع ماده ،27
قانون حمایت از حقوق معلولان مصوب 1396در راستای حمایت از فرد معلول مقرر شده و قانونگذار در وضع این
مقرره حمایتی ،صرفاً ویژگی معلولیت را مد نظر داشته است و در این مقرره قانونی این موضوع که فرد معلول تحت
سرپرستی والدین باشد یا فردی دیگر موضوعیت ندارد؛ لذا به نظر میرسد مقرره حمایتی راجع به کاهش ساعت کار
هفتگی به سرپرست کودکان معلول بیسرپرست یا بد سرپرست نیز قابل تسری است.
-2با توجه به آنکه مفروض آن است قانونگذار کاهش ساعت کاری را پیشبینی کرده تا فرصتی مناسب جهت ارائه
خدمات بیشتر به فرد معلول ایجاد شود؛ لذا مرخصی فرض استعلام قابلیت ذخیرهسازی ندارد.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه