استعلام
-1در صورتی که داور بر اساس شرط داوری مندرج در قرارداد اجاره مجاز به صدور دستور تخلیه باشد،
آیا اجرای این دستور مستلزم گذشت بیست روز از تاریخ ابلاغ و صدور اجراییه است یا اینکه بلافاصله
پس از صدور دستور اجرای آن امکانپذیر است؟
-2در صورتی که قائل به صدور اجراییه باشیم ،صدور اجراییه و اجرای دستور تخلیه در صلاحیت شورای
حل اختلاف است یا دادگاه؟
-3با توجه به اینکه به موجب ماده 490قانون آیین دادسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی
مصوب 1379دعوای ابطال رأی داور باید در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوی را دارد مطرح
شود ،چنانچه نسبت به صدور دستور تخلیه توسط داور دعوای ابطال رأی داور مطرح شود ،رسیدگی به این
دعوی در صلاحیت دادگاه است یا شورای حل اختلاف؟
پاسخ اداره کل حقوقی
1و -2با توجه به مواد 454و 496قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب
،1379ارجاع اختلافات ناشی از قرارداد اجاره از جمله تخلیه عین مستأجره به داوری منعی ندارد و داور
میتواند طبق مقررات رسیدگی و رأی خود را در خصوص تخلیه عین مستأجره صادر کند که رأی مذکور
طبق مقررات قانونی توسط دادگاه صالح اجرا میشود؛ اما رأی داور وصف دستور تخلیه ندارد؛ زیرا مطابق
ماده 3قانون روابط موجر و مستأجر مصوب 1376صدور دستور تخلیه صرفاً توسط مرجع قضایی صالح
امکانپذیر است.
-3در ماده 490قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379رسیدگی
به دعوای ابطال رأی داور در صلاحیت دادگاه عمومی )حقوقی( قرار داده شده و شورای حل اختلاف طبق
ماده 1قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1394مشمول تعریف دادگاه نیست؛ بنابراین در هر حال رسیدگی
به دعوای ابطال رأی داور در صلاحیت دادگاه عمومی است .همچنین اهمیت نظارت قضایی بر رأی داوری
ایجاب میکند که اجرا و ابطال رأی داوری در اختیار دادگاه باشد نه شورای حل اختلاف.