استعلام
مطابق ماده 1قانون تاسیس سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی مصوب 1370فروش کالاهای متروکه
و ضبطی قاچاق قطعیت یافته از طریق این سازمان صورت میپذیرد .به استناد ماده 537قانون آیین دادرسی
کیفری اجرای دستورهای دادستان و آراء لازم الاجرای دادگاههای کیفری در مورد ضبط و مصادره بر عهده
معاونت اجرای احکام کیفری است .با توجه به ماده 46قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در کلیه مواردی که
سازمان تعزیرات حکومتی صالح به رسیدگی است ،شعب تعزیرات حکومتی همان اختیار مراجع قضایی در
رسیدگی به پروندههای قاچاق را دارند .به این ترتیب ،آیا شعب تعزیرات حکومتی مانند مراجع قضایی پس از
قطعیت رأی میتوانند رأساً یا از طریق واحد اجرای کیفری تعزیرات نسبت به مزایده و فروش کالاهای ضبطی
که حکم آن قطعی شده است اقدام کنند یا اینکه فروش و مزایده باید به سازمان جمعآوری و فروش اموال
تملیکی ارجاع شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اعمال مقررات قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392از سوی شعب ویژه قاچاق کالا و ارز سازمان تعزیرات
حکومتی با لحاظ ماده 51قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392منوط به این است که در قانون
پیشگفته شرایط و ضوابط دادرسی پیشبینی نشده باشد و چون پیرامون چگونگی اجرای آرای قطعی صادر
شده از شعب تعزیرات حکومتی در خصوص ضبط و فروش کالای قاچاق در مواد قانونی مذکور در ذیل فصل
نهم قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز )مواد 53الی (56تصریح قانونی وجود دارد ،بنابراین موجب قانونی
جهت اعمال مقررات ماده 537قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص ضبط و فروش اموال از سوی شعب
تعزیرات حکومتی وجود ندارد و لذا فروش کالاهای ضبط شده باید توسط سازمان فروش و جمعآوری اموال
تملیکی و با رعایت تشریفات مقرر قانونی انجام پذیرد.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه