مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۴۹۱

تاریخ نظریه:

استعلام

شخص »الف« اسکرین شات یا پرینتی از صفحه واتساپ گوشی خود ارائه داده که نشان میدهد با واتساپی با عکس شخص »ب« و به نام شخص »ب« فیلم مستهجن برای »الف« ارسال شده است .شخص »ب« منکر این اتهام شده و ادعا میکند که »الف« این واتساپ را با شماره دیگری ساخته و عکس وی را نیز بر روی آن قرار داده و شماره مذکور را در گوشی خود به نام »ب« ذخیره کرده و برای خود فیلم ارسال کرده تا او را به ارسال فیلم مستهجن متهم کند .با توجه به عدم اقرار متهم و عدم دسترسی به سرور اصلی واتساپ و در نتیجه عدم دسترسی به سرور اصلی واتساپ و عدم امکان بررسی صحت موضوع ،آیا می¬توان صرفا با وجود چنین پرینتی شخص »ب« را مستند به تبصره 2ماده 742قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( محکوم کرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

قانوناً حکم به مجازات ،با توجه به دلایل موجود در پرونده و احراز ارتکاب بزه از ناحیه متهم صادر میشود؛ بنابراین اگر با تحقیقات لازم و کافی ،دلایل ارتکاب بزه تحصیل نشود ،طبق ماده 4قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و اصل سی و هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ،اصل برائت جاری است و تشخیص کفایت دلایل برای احراز بزه با قاضی رسیدگیکننده است. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۴۹۱ مورخ ۱۴۰۰/۰۵/۰۹ | مرکز حقوقی راهبرد