مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۴۳۷

تاریخ نظریه:

استعلام

-1آیا دعوای فسخ نکاح و طلاق از سوی هر یک از زوجین به طرفیت دیگری ،پیش از صدور حکم حجر قابلیت استماع دارد؟ -2در صورت طرح دعوا پیش از صدور حکم حجر ،آیا خوانده دعوا اهلیت پاسخگویی دارد؟ اصولاً چه کسی باید خوانده دعوا قرار گیرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

1و -2رسیدگی به دعوای فسخ نکاح یا طلاق در فرض ادعای حجر خوانده ،فرع بر صدور حکم حجر و تعیین قیم برای فرد محجور است؛ در این فرض ،دادگاه با استفاده از ملاک ماده 105قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379باید قرار توقف دادرسی صادر و در اجرای ماده 56قانون امور حسبی مصوب 1319مراتب را به دادستان منعکس و پس از صدور حکم حجر خوانده و تعیین قیم برای وی ،به دعوای فسخ نکاح یا طلاق رسیدگی کند. روح اله رئیسی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۴۳۷ مورخ ۱۴۰۰/۰۴/۲۶ | مرکز حقوقی راهبرد