استعلام
در خصوص بزه خیانت در امانت ،چنانچه توافق طرفین بر استرداد مال موضوع امانت در تاریخ و موعد مشخصی
باشد و شاکی مدعی مطالبه مال از طریق ارسال اظهارنامه و با گذشت زمان مدیدی از تاریخ تعیین شده باشد،
موعد تحقق بزه مربوط جهت شمول مرور زمان ،تاریخ تعیین شده میان طرفین است یا تاریخ مطالبه از سوی شاکی؟
پاسخ اداره کل حقوقی
معیار تحقق جرم خیانت در امانت ،ارتکاب عمدی یکی از افعال چهارگانه مذکور در ماده 674قانون مجازات
اسلامی )استعمال ،تصاحب ،تلف و مفقود کردن( برخلاف توافق فیمابین و به ضرر مالک یا متصرف قانونی است؛
بنابراین صرف عدم استرداد مال امانی در زمان مقرر به معنی تحقق جرم نیست ،بلکه برای احراز تحقق یا عدم تحقق
جرم باید »توافق فیمابین« ملاک عمل قرار گیرد و هر زمان که یکی از اعمال خلاف توافق ،عمداً از سوی امین
ارتکاب یابد ،جرم محقق شده و مرور زمان تعقیب نیز از این تاریخ محاسبه میشود.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه