مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۴۰۷

تاریخ نظریه:

استعلام

با توجه به قابل گذشت تلقی شدن بزههای جعل و استفاده از سند مجعول عادی ،چنانچه امضای »الف« ذیل سند عادی جعل شده باشد و این سند علیه شخص »ب« مورد استناد قرار گیرد و شخص »ب« مدعی جعل سند عادی باشد ،آیا شخص »ب« در طرح شکایت جعل و استفاده از سند مجعول ذیسمت محسوب میشود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

مطابق ماده 10قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392بزهدیده شخصی است که از وقوع جرمی متحمل ضرر و زیان میشود و چنانچه تعقیب مرتکب را درخواست کند» ،شاکی« نامیده میشود و ضرر و زیان هم اعم است از ضرر و زیان مادی و معنوی .تبصره 1ماده یادشده ،ضرر و زیان معنوی را صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی و خانوادگی یا اجتماعی دانسته است؛ بنابراین در فرض سؤال ،اگر سند مجعول به زیان کسی مورد استناد قرار گرفته باشد ،متضرر محسوب میشود و میتواند عنوان »شاکی« را داشته باشد .با این حال تشخیص مصادیق شاکی در هر مورد به عهده مرجع قضایی رسیدگیکننده است.
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۴۰۷ مورخ ۱۴۰۰/۰۶/۲۲ | مرکز حقوقی راهبرد