مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۳۹۹

تاریخ نظریه:

استعلام

شخص »الف« دادخواستی به خواسته مطالبه اجرتالمثل ملک را مطرح و میزان خواسته را علیالحساب مبلغ دویست و ده میلیون ریال تقویم و بر اساس مبلغ تقویمشده هزینه دادرسی را پرداخت کرده است .دادگاه پس از جلسه اول رسیدگی قرار ارجاع موضوع به کارشناس صادر و کارشناس منتخب ارزش ریالی خواسته خواهان را تا زمان اجرای قرار کارشناسی مبلغ یک میلیارد ریال تعیین و محاسبه کرده است .دادگاه در نهایت دعوای خواهان را وارد ندانسته و حکم بر بیحقی خواهان صادر کرده است؛ در این فرض ،هزینه تجدیدنظرخواهی چه میزان است؟ آیا باید بر اساس تقویم اولیه خواهان در دادخواست بدوی تعیین و محاسبه شود یا بر اساس مبلغ تعیین شده توسط کارشناس منتخب دادگاه؟

پاسخ اداره کل حقوقی

مستفاد از بند 14ماده 3قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب 1373 با اصلاحات و الحاقات بعدی در مواردی که قیمت خواسته در دعاوی مالی در هنگام تقدیم دادخواست معلوم نیست ،تقویم خواسته عملاً امکانپذیر نیست و هزینه دادرسی به طور علیالحساب وفق جدول تعرفه خدمات قضایی ابلاغ شده از طرف ریاست محترم قوه قضاییه ،پرداخت میشود و مبلغ قطعی آن پس از تعیین قیمت خواسته توسط دادگاه و پس از صدور حکم دریافت میشود .بنابراین تقویم خواسته به صورت علیالحساب یا عناوین مشابه از حیث هزینه تجدیدنظرخواهی مؤثر در مقام نیست و هزینه تجدیدنظرخواهی بر اساسی مبلغی که دادگاه پیش از صدور حکم به عنوان بهای خواسته تعیین میکند ،محاسبه و وصول میشود. دکتر احمد محمدی باردئی
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۳۹۹ مورخ ۱۴۰۰/۰۵/۳۱ | مرکز حقوقی راهبرد