استعلام
ضمن توجه به مواد 102و 306و تبصره آن از قانون آیین دادرسی کیفری و ماده 637قانون مجازات اسلامی
)بخش تعزیرات( از آن جائی که جرم منافی عفت ،رابطه غیر شرعی توأم با تماس بدنی است ،حال چنانچه شخصی
مرتکب جرم رابطه نامشروع بدون تماس بدنی گردد ،آیا در این جا نیز تحقیق ممنوع است؟ آیا در فرض اخیر برای
محاکمه شخص صدور کیفرخواست از ناحیه دادسرای ضروری است یا خیر؟
پاسخ اداره کل حقوقی
جناب آقای لطفینسب
معاون محترم قضایی رئیس کل دادگستری استان قم و قاضی و دبیر کمیته ماده 477ق.آ.د.ک
با سلام و دعای خیر؛
بازگشت به استعلام شماره 9020/492/5002مورخ 1400/4/05به شماره ثبت وارده 388مورخ
،1400/4/6نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
ماده 637قانون مجازات اسلامی مصوب 1375شامل دو بخش مختلف است؛ بخش اول ناظر به »روابط
نامشروع« و بخش دوم ناظر به »عمل منافی عفت« است و در موارد موضوع این ماده در خصوص روابط
نامشروع ،ارتباط فیزیکی بدنی شرط نیست ،اما در ماده 306قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392جرایم
منافی عفت با توجه به تعریف مذکور در تبصره این ماده ،شامل جرایم جنسی حدی و نیز روابط نامشروع تعزیری
مانند تقبیل و مضاجعه می باشد .بنابراین با لحاظ مثالهای یادشده ،منظور از رابطه نامشروع تعزیری در ماده 306
قانون یادشده ،تنها آن دسته از جرایمی است که در آنها رابطه جنسی فیزیکی شرط است و انجام تحقیقات مقدماتی
نسبت به سایر جرایم مربوط به رابطه نامشروع مطابق قواعد عام حاکم بر دادرسی در صلاحیت دادسرا میباشد و
انجام هر گونه تعقیب و تحقیق در خصوص روابط نامشروع نیز با رعایت ماده 102قانون آیین دادرسی کیفری
1392صورت میگیرد.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه