مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۳۴۱

تاریخ نظریه:

استعلام

الف -مردی از ملک پدری دو دانگ سهمالارث دارد که مادر وی در آن ملک ساکن است ،آیا این دو دانگ جزو مستثنیات دین محسوب میشود .با این توضیح که مرد یادشده در ملک دیگری مستاجر است. ب -چنانچه خود مرد یادشده در آن ملک که دو دانگ از آن سهم دارد ،ساکن باشد ،پاسخ چیست؟

پاسخ اداره کل حقوقی

الف -مقصود از منزل مسکونی مذکور در بند »الف« ماده 24قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب ،1394منزلی است که عرفاً محل سکونت محکومعلیه تلقی شود و تشخیص مصداق بر عهده مرجع قضایی مربوط است. ب -در فرض سؤال چنانچه محکومعلیه ،فاقد محل سکونت باشد و در سهمالارث خود که با فوت مورث به وی به ارث رسیده است ،سکونت کند و به بیان دیگر ،مالک محل سکونت خود شده و سهمالارث وی از ملک مذکور در حد نیاز او و افراد تحت تکفل وی با رعایت شؤونات عرفی باشد ،در زمره مستثنیات دین است و نمیتوان آن را توقیف کرد و به مزایده گذاشت. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۳۴۱ مورخ ۱۴۰۰/۰۴/۱۲ | مرکز حقوقی راهبرد