استعلام
با توجه به اینکه فروش اموال عمده شرکت منجر به کاهش سرمایه شرکت سهامی خاص ،طبق قانون تجارت
و اساسنامه شرکت در صلاحیت مجمع عمومی فوقالعاده است حال:
الف -آیا مجمع عمومی عادی سالیانه میتواند اختیار اتخاذ تصمیماتی را به هیأت مدیره واگذار کند که نوعی
دخالت در اختیارات مجمع عمومی فوقالعاده و بر خلاف قانون و همچنین مفاد اساسنامه شرکت است؟
ب -چنانچه مدیر عامل و رئیس هیأت مدیره وقت شرکت اختیار فروش اموال شرکت را داشته باشد؛ اما اموال
شرکت را به ثمن بخس و برای مثال یک چهارم قیمت واقعی به شخص ثالث بفروشند ،معامله چه وضعیتی
دارد؟ آیا از طرف مدیر تصفیه شرکت قابل ابطال است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
الف -فروش اموال شرکت سهامی خاص اعم از عمده یا غیر آن ،اساساً به کاهش سرمایه منجر نمیشودِ؛ بلکه
هرگونه اتخاذ تصمیم راجع به کاهش سرمایه برابر مواد 141و 189لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون
تجارت مصوب 1347و دیگر مواد مربوط ،توسط مجمع عمومی فوقالعاده اتخاذ میشود و لذا پاسخ به سؤال
منتفی است.
ب -برابر ماده 423قانون تجارت مصوب ،1311علیالاصول معاملات قبل از تاریخ توقف صحیح است و
مدیر تصفیه در صورت ورشکستگی شرکت نمیتواند متعرض این معاملات شود؛ مگر اینکه معامله مذکور
حسب مورد مشمول مواد 424به بعد و ماده 557قانون یادشده باشد که ممکن است حسب مورد قابل فسخ یا
ابطال باشد که در هر حال تشخیص مصداق بر عهده مرجع قضایی مربوط است.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه