استعلام
با التفات به ماده 11قانون کار که مقرر داشته است :طرفین میتوانند یا توافق یکدیگر مدتی را به نام دوره
آزمایشی کار تعیین نمایند .در خلال این دوره هر یک از طرفین حق دارد بدون اخطار قبلی و بیآنکه ملزم به
پرداخت خسارت باشد ،رابطه کار را قطع نماید در صورتی که قطع رابطه کار از طرف کارفرما باشد ،وی
ملزم به پرداخت حقوق تمام دوره آزمایشی خواهد بود و چنانچه کارگر رابطه کار را قطع نماید ،کارگر فقط
مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود« ،در صورت عدم تمایل کارگر جهت ادامه همکاری در اثنای
مدت آزمایشی ،آیا کارفرما استحقاق مطالبه وجه سفتههایی که کارگر قبل از شروع به کار به منظور تضمین
حسن انجام کار سپرده است را دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
مستفاد از ماده 8قانون کار مصوب ،1369درج هرگونه شرط در قرارداد کار که موجب محدودیت کارگر در
برخورداری از مزایای مقرر در این قانون شود ،ممنوع است؛ بنابراین در فرض استعلام ،چنانچه اخذ سفته از
کارگر در زمان انعقاد قرارداد کار به منظور تحدید حقوق کارگر در فسخ یکجانبه قرارداد کار )قطع رابطه
کار( در خلال دوره آزمایشی کار موضوع ماده 11قانون کار باشد ،صحیح نبوده و کارفرما استحقاق مطالبه
وجه سفته مزبور را نخواهد داشت
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه