مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۳۰۸

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه خواهان ،دعوای مطالبه وجه چک را صرف ًا به طرفیت ظهرنویس اقامه دعوا کرده و تقاضای تأمین خواسته نماید و با صدور قرار اموال ظهرنویس توقیف شود؛ اما متعاقب آن قاضی پرونده متوجه شود که دعوی متوجه ظهرنویس نبوده است ،آیا میتوان با فرض وصول اعتراض از ناحیه ظهرنویس ،در وقت فوقالعاده به قرار تأمین خواسته رسیدگی و دعوای مطروحه را رد و بدون تعیین وقت رسیدگی رأی به رفع توقیف اموال صادر کرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،توجه یا عدم توجه دعوا به ظهرنویس از امور ترافعی تلقی میشود و در فرض سؤال ،ترتیب اثر دادن به این ایراد ظهرنویس مستلزم استماع دفاعیات طرف مقابل است. ثانیاً ،مطابق ماده 116قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379رسیدگی به اعتراض به قرار تأمین خواسته در اولین جلسه دادرسی انجام میشود و از آنجایی که قانونگذار نحوه و زمان رسیدگی به اعتراض را پیشبینی کرده است ،محملی قانونی برای رسیدگی به اعتراض و اتخاذ تصمیم نسبت به آن خارج از موعد مقرر قانونی وجود ندارد. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۳۰۸ مورخ ۱۴۰۰/۰۵/۱۳ | مرکز حقوقی راهبرد