مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۳۰۶

تاریخ نظریه:

استعلام

-1در خصوص حکم مقرر در ماده 488قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379آیا اعتراض باید در قالب دادخواست و در مهلت مقرر در این ماده )ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ رأی داوری( باشد یا آنکه میتوان اعتراض را در مهلت قانونی مطرح و دادخواست را خارج از این مهلت تقدیم کرد؟ -2رأی داوری که در قالب نظریه کارشناسی ارائه و به طرفین ابلاغ شده است ،به عنوان نظریه کارشناسی تلقی میشود یا رأی داوری؟ -3در صورت امکان صدور رأی تکمیلی از سوی داور ،مهلت اعتراض از چه تاریخی محاسبه میشود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1اعتراض به رأی داوری که از آن با عنوان درخواست صدور حکم به بطلان رأی داور نیز یاد میشود ،دعوا است و باید در قالب دادخواست و با رعایت مقررات پیشبینی شده در مواد 48به بعد قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379مطرح شود .در صورتی که دادخواست اعتراض خارج از مهلت مقرر قانونی تقدیم شود ،وفق ماده 492قانون یادشده اتخاذ تصمیم میشود. -2صرف نظر از ابهام سؤال مطرح شده ،تشخیص توافق یا عدم توافق طرفین بر ارجاع امر به داوری و در فرض سؤال تشخیص اینکه نظر اعلامشده ارزش نظر کارشناسی دارد یا رأی داوری تلقی میشود ،بر عهده مرجع رسیدگیکننده است. -3داور در داوریهای داخلی با لحاظ اصول و قواعدکلی مندرج در قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379میتواند تا زمانی که مهلت داوری به پایان نرسیده است ،در خصوص موضوع ارجاعشده به داوری اتخاذ تصمیم کند؛ بنابراین چنانچه نسبت به بخشی از موضوع اظهار نظر نکرده باشد، برای صدور رأی تکمیلی در مهلت داوری با منع قانونی مواجه نیست .همچنانکه خارج از مهلت نیز با فرض توافق طرفین میتواند رأی تکمیلی صادر کند. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۳۰۶ مورخ ۱۴۰۰/۰۴/۱۳ | مرکز حقوقی راهبرد