استعلام
چنانچه اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی کارفرما را ملزم به پرداخت حق بیمه کارگر کند و بیمه کردن کارگر در
کمیته ادعای اشتغال سازمان تامین اجتماعی مورد تایید واقع نشود آیا میتوان میزان حق بیمه را به کارگر پرداخت
کرد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،به دلالت آرای 29و 30مورخ 26/1/1386و 853مورخ 11/12/1387هیأت عمومی دیوان عدالت
اداری ،سازمان تأمین اجتماعی ملزم به تبعیت از آرای قطعی مراجع حل اختلاف کار در موارد الزام کارفرمایان به
بیمه کردن کارگران است و اجرای آرای یاد شده نیازمند تأیید در مرجع دیگری نظیر کمیته ادعای اشتغال تأمین
اجتماعی نمیباشد.
ثانیاً ،با توجه به تعریف »حق بیمه« در بند 6ماده 2قانون تأمین اجتماعی مصوب 1354که »عبارت از وجوهی
است که به حکم این قانون و برای استفاده از مزایای موضوع آن به سازمان )تأمین اجتماعی( پرداخت میگردد«،
بنابراین چون حق بیمه در هر حال متعلق به سازمان تأمین اجتماعی است ،پرداخت آن به کارگر فاقد وجاهت قانونی
است.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه