استعلام
-1پس از اعمال ماده 511قانون آیین دادرسی کیفری و صدور رأی با رعایت مقررات تکرار جرم ،آیا حکم جدید
و قبلی هر دو جداگانه به اجرا گذاشته میشود یا این که مشمول ماده 510قانون یادشده و مقررات تعدد جرم است
و در نتیجه مجازات اشد قابل اجرا خواهد بود؟
-2طبق ماده 137قانون مجازات اسلامی در صورتی که جرم جدید از تاریخ قطعیت حکم قبلی تا حصول اعاده
حیثیت ارتکاب یافته باشد ،مقررات تشدید مجازات راجع به تکرار جرم قابلیت اعمال دارد .از طرفی،اعاده حیثیت
که در تبصره 2ماده 26قانون مجازات اسلامی به آن اشاره شده است ،وفق ماده 25قانون مذکور پس از اجرای
حکم لازمالرعایه خواهد شد ،به قیاس مذکور ،آیا اعمال مقررات تکرار جرم هم مستلزم اجرای حکم قطعی قبلی
است یا آن که مقنن فقط مراعات مواعد مقرر در ماده 25قانون مجازات اسلامی در حصول اعاده حیثیت را در باب
تکرار جرم لازم دانسته و ارتباطی به اجرای حکم ندارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1هر چند تعدد و تکرار جرم هر دو از عوامل تشدید مجازات است؛ اما کاملاً متفاوت از یکدیگر بوده و در فرضی
که جرم ارتکابی مشمول احکام تکرار جرم موضوع ماده 137اصلاحی 23/2/1399قانون مجازات اسلامی و
ماده 511قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392است ،نقض تمام احکام و صدور حکم واحد تجمیعی و اجرای
مجازات اشد موضوع مواد 134قانون مجازات اسلامی مصوب 1392و 510قانون آیین دادرسی کیفری مصوب
1392منتفی است و لذا علاوه بر محکومیت اخیر که مبتنی بر مقررات تکرار جرم است ،محکومیت سابق نیز
لازمالاجرا است.
-2مطابق ماده 137قانون مجازات اسلامی اصلاحی ،1399ملاک اعمال مقررات تکرار جرم داشتن محکومیت
قطعی از بابت ارتکاب جرم عمدی مستوجب مجازاتهای تعزیری از درجه یک تا پنج و ارتکاب جرم عمدی از
درجه یک تا شش از تاریخ قطعیت حکم تا حصول اعاده حیثیت یا شمول مرور زمان اجرای مجازات سابق است؛
بنابراین در خصوص احکامی که اجرا شده است ،ارتکاب جرم جدید از تاریخ قطعیت حکم تا حصول اعاده حیثیت
مشمول مقررات تکرار جرم خواهد شد و در خصوص احکام اجرا نشده که مشمول مرور زمان اجرای مجازات
میشود ،ارتکاب جرم جدید از تاریخ قطعیت حکم تا شمول مرور زمان اجرای مجازات ،مشمول مقررات تکرار جرم
است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه