مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۲۷۳

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه زوج همسر اول داشته باشد و برای ازدواج مجدد رضایت رسمی همسر اول و یا اذن از دادگاه نگرفته باشد، آیا دعوای حقوقی ثبت رسمی واقعه ازدواج همسر دوم قابل استماع است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

از آنجا که وفق ماده 20قانون حمایت خانواده مصوب 1391ثبت نکاح دائم در هر حال الزامی است و با لحاظ تبصره ماده 29آییننامه اجرایی این قانون مصوب 27/11/1393ریاست محترم قوه قضاییه ،در فرض سؤال که زوج بدون رضایت رسمی همسر اول و یا بدون اذن دادگاه مبادرت به ازدواج مجدد کرده است؛ دعوای زوجه دوم مبنی بر ثبت این نکاح قابل استماع است؛ اما در اجرای ماده 72قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و با توجه به غیرقابل گذشت بودن جرم موضوع ماده 49قانون حمایت خانواده مصوب ،1391دادگاه خانواده که به دعوای ثبت نکاح دوم رسیدگی میکند ،مکلف است مراتب وقوع جرم موضوع ماده اخیرالذکر )در فرض سؤال ازدواج دائم بدون ثبت رسمی آن( را به دادستان اطلاع دهد. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۲۷۳ مورخ ۱۴۰۰/۰۳/۲۲ | مرکز حقوقی راهبرد