استعلام
-1در صورتی که رأی غیابی به صدور اجراییه منجر شود و سپس مورد واخواهی قرار گیرد و قرار قبولی
واخواهی صادر و عملیات اجرایی متوقف شود آیا بعد از قطعیت رأی اعم از اینکه محکومبه تغییر یابد یا تغییر
نکندادامه عملیات اجرایی منوط به صدور اجراییه جدید است؟
-2در صورتیکه نیازی به صدور اجراییه جدید نباشد ،فرجه ده روز پرداخت محکومبه توسط محکومعلیه و نیز
فرجه سی روز بری تقدیم دادخواست اعسار به چه نحوی محاسبه میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1هرگاه پس از انقضای مهلت واخواهی و تجدیدنظرخواهی و قطعیت حکم غیابی اجراییه صادر شده و با واخواهی
محکومعلیه و صدور قرار قبولی آن ،اجرا هم متوقف شود و متعاقباً حکم غیابی پس از رسیدگی عیناً تأیید و
قطعیت یابد؛ با توجه به این که قبلاً اجراییه صادر و ابلاغ شده است ،نیازی به صدور اجراییه مجدد نیست و پس
از ابلاغ دادنامه قطعی ،عملیات اجرایی که متوقف شده است ،مجدد ادامه پیدا میکند.
-2در فرض سؤال با توجه به اینکه متعاقب اعتراض محکومعلیه غایب ،اجرای رأی متوقف میشود و با لحاظ
اینکه پس از انجام رسیدگی و صدور حکم قطعی بر تأیید تمام یا قسمتی از دادنامه معترضعنه که نسبت به آن
اجراییه صادر شده است ،موجب قانونی جهت صدور اجراییه مجدد و ابلاغ آن وجود ندارد .بنابراین با اتخاذ ملاک
از ماده 55قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379و نظر به اینکه با ابلاغ
رأی قطعی به محکومعلیه ،شرایط قانونی برای اجرای رأی مطابق ماده یک قانون اجرای احکام مدنی مصوب
1356فراهم میباشد ،معیار محاسبه شروع موعد سی روزه مذکور در ماده 3قانون نحوه اجرای محکومیتهای
مالی مصوب 1394و تبصره یک آن و نیز شروع موعد ده روزه موضوع ماده 160قانون اجرای احکام مدنی
مصوب ،1356از تاریخ ابلاغ رأی قطعی به محکومعلیه خواهد بود.
روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه