مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۲۵۵

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا حضور قاضی مشاور زن در کلیه جلسات رسیدگی که در دادگاه خانواده تشکیل میشود ،حسب مواد 2و ماده 4قانون حمایت خانواده مصوب 1391در دعاوی مانند اعسار ،اعتراض ثالث و ...که در ماده 4این قانون به آن ها اشاره نشده است ،الزامی است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،هرچند صدر ماده 2قانون حمایت خانواده مصوب ،1391رسمیت جلسات دادگاه خانواده را مقید به حضور قاضی مشاورکرده است؛ اما با توجه به ذیل این ماده که اظهارنظر قاضی مشاور را صرفاً در خصوص دعاوی مفید آثار قلمداد کرده است ،لذا الزام به حضور قاضی مشاور مربوط به دعاوی است و در خصوص امور دیگری که در صلاحیت دادگاه خانواده است و جنبه غیرترافعی دارد ،از جمله تغییر جنسیت ،اخذ نظر قاضی مشاور الزامی نیست. ثانیاً ،با عنایت به این که دعاوی فرض استعلام )اعسار و اعتراض ثالث( جنبه ترافعی دارد؛ لذا کسب نظر قاضی مشاور الزامی است. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۲۵۵ مورخ ۱۴۰۰/۰۳/۱۲ | مرکز حقوقی راهبرد