استعلام
-1در فرضی که دارنده سند تجاری ظرف مهلت مقرر قانونی اقدام به واخواست سند کرده است؛ اما پس از طی
دو یا سه یا حتی بیش از پنج سال اقدام به طرح دعوا کرده است ،خسارت تأخیر تأدیه از چه زمانی محاسبه خواهد
شد؟ از زمان سررسید یا طرح دعوا )دادخواست(؟
-2چنانچه دارنده پس از اخذ گواهی عدم پرداخت چک آن را به وسیله ظهرنویسی یا بدون ظهرنویسی و برای
مثال به موجب برگه جداگانهای به شخص ثالثی منتقل کند ،آیا این انتقال مشمول مقررات قانون تجارت است یا
انتقالی مدنی محسوب میشود؟ در این صورت خسارت تأخیر تأدیه چگونه محاسبه میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1در فرض سؤال که دارنده سند تجاری ظرف مهلت مقرر قانونی اقدام به واخواست سند کرده است ،چنانچه
وی پیش از مرور زمان مقرر در مواد 318و 319قانون تجارت مصوب 1311اقامه دعوا کرده باشد و برابر
ماده 290این قانون اصل دعوا قابل پذیرش باشد ،مبدأ محاسبه خسارت تأخیر تأدیه با توجه به ماده 304قانون
یادشده در مورد سفته و برات از تاریخ واخواست است و در مورد چک با توجه به صراحت تبصره الحاقی به ماده
2قانون اصلاح موادی از قانون صدور چک مصوب 1376مجمع تشخیص مصلحت نظام و قانون استفساریه
تبصره مذکور مصوب 1377همان مرجع ،از تاریخ چک محاسبه میشود.
-2در فرض سؤال که دارنده پس از اخذ گواهینامه عدم پرداخت ،چک را از طریق ظهرنویسی یا در برگ
جداگانه به دیگری انتقال داده است ،این انتقال از شمول مقررات قانون تجارت خارج است و این دارنده ،دارنده
موضوع قانون چک محسوب نمیشود؛ لذا خسارت تأخیر تأدیه وفق ماده 522قانون آیین دادرسی دادگاههای
عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379محاسبه میشود.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه