استعلام
با توجه به ذیل ماده 523قانون مجازات اسلامی تعزیرات مصوب 1375که یکی از مصادیق جعل را به کار بردن
مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن بیان کرده است ،اما در مواد بعدی مجازات آن نیامده است،آیا به کاربردن مهر
دیگری بدون اجازه صاحب آن جرم است و اگر جرم است ،طبق کدام ماده قانونی مجازات میشود و آیا از مصادیق
ماده 69قانون مجازات اسلامی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
مطابق ماده 523قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب 1375یکی از مصادیق جرم جعل »به کار بردن مهر
دیگری بدون اجازه صاحب آن« است .براین اساس ،اگر کسی مهر دیگری را به قصد تقلب بدون اذن صاحب آن
روی نوشتهای حک کند؛ به نحوی که آن نوشته عرفاً به صاحب مهر منتسب شود ،این امر جرم و مطابق ماده 536
قانون یادشده قابل مجازات است و به هرحال این امر از شمول ماده 69قانون مجازات اسلامی مصوب 1392
خارج است .بدیهی است بدست آوردن و استفاده از مهر ادارات ،شرکتها و تجارتخانههای موضوع ماده 530
قانون تعزیرات مشمول حکم خاص این ماده است.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه