مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۸۷

تاریخ نظریه:

استعلام

در شکایت از بابت جرائم توهین یا تهدید حین مکالمه تلفنی ،آیا شهادت شهود بر برقراری تماس تلفنی میان طرفین و شنیدن الفاظ توهینآمیز و یا مبنی بر تهدید از سوی مشتکیعنه قابلیت استماع دارد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،شرط تحقق جرائم توهین یا تهدید از طریق تلفن ،استماع الفاظ یا رسیدن اعمال موضوع جرم به مخاطب است. ثانیاً ،ادله اثبات جرم در ماده 160قانون مجازات اسلامی مصوب 1392احصاء شده است؛ اما این امر مانع از آن نخواهد بود که امور دیگری مانند سند ،نظریه کارشناس ،استماع اظهارات مطلعین و ...که عادتاً موجب حصول علم قاضی میشود ،با عنایت به ماده 211قانون مجازات اسلامی مصوب 1392و تبصره یک آن قابل استناد نباشد .با توجه به اطلاق ماده 211قانون مجازات اسلامی مصوب ،1392علم قاضی به عنوان یکی از ادله اثبات دعوی در همه جرایم و با رعایت سایر شرایط میتواند به عنوان یک دلیل مورد استناد قرار گیرد .بنا به مراتب فوق در فرض سؤال ،استماع شهادت در مقام احراز وقوع توهین صورت گرفته به وسیله تلفن با منع قانونی مواجه نیست. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۸۷ مورخ ۱۴۰۰/۰۴/۰۶ | مرکز حقوقی راهبرد