مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۷۶۱

تاریخ نظریه:

استعلام

در صورت صدور چک در وجه شخص معین و خط خوردن عبارت )حوالهکرد( ،آیا این چک با ظهرنویسی قابل انتقال است؟ در صورت برگشت خوردن چک ،آیا این شخص حق اقدام شکایت کیفری دارد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

با توجه به اینکه خطزدن عبارت »به حوالهکرد« در متن چک توسط صادرکننده و پذیرش آن از سوی شخصی که چک در وجه وی صادر شده است ،به معنای تراضی ایشان بر عدم ظهرنویسی و انتقال چک به غیر است و از آنجا که دلیلی بر عدم اعتبار چنین توافقی وجود ندارد ،علیالاصول معتبر است؛ در نتیجه ظهرنویسی آن ،فاقد اثر نسبت به صادرکننده است و منتقلالیه موضوع ماده 11قانون صدور چک )اصلاحی (1372حق شکایت کیفری علیه صادرکننده ندارد .بدیهی است با توجه به امضای ظهرنویس چک به عنوان سند عادی علیه وی قابل استناد است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۷۶۱ مورخ ۱۴۰۱/۰۱/۲۸ | مرکز حقوقی راهبرد